Monday, January 20, 2014

Kulit Cantik dan Sihat dengan Shaklee

Assalamualaikum.....

Dear all,

Lumrah hidup seorang perempuan sukakan kecantikan. Same goes to me. Oleh itu, perempuan tak lari dengan kecantikan especially kecantikan kulit selain mahukan badan yang sihat dan lansing. Kalau nak kira, orang perempuan memang tinggi maintenance. Bagi aku, tak salah kalau kita berhabis semata ingin kelihatan cantik. Pada aku itu adalah investment.

Kenapa kita perlu cantik? Pada aku cantik itu subjektif. Tak terletak hanya pada penampilan semata-mata. Cantik pada aku adalah dari pelbagai sudut. Muka yang cantik adalah bonus. Selain daripada tu, peribadi pun haruslah cantik. Itu memang pakej. Other than that, perempuan memang particular bab-bab penjagaan kulit. Especially kulit muka. Bagi aku, kesihatan and kecantikan kulit merangkumi semua aspek termasuklah kulit badan.

Antara masalah kulit yang amat merisaukan kita orang perempuan adalah kulit muka berjerawat (macam aku), kulit kusam, tona kulit tak sekata termasuklah pori-pori yang semakin meluas selaras dengan usia yang semakin meningkat. Selain daripada tu, faktor usia juga menyebabkan penghasilkan kolagen semula jadi bagi kulit berkurangan yang menyebabkan kulit tampak lebih berusia. Selain daripada tu, banyak lagi faktor-faktor yang boleh menyebabkan kulit lebih berusia dari usia kita termasuklah faktor persekitaran dan gaya hidup.

Oleh itu, Shaklee ada penyelesaiannya. Bagaimana Shaklee membantu kesihatan dan kecantikan kulit kita?????



1) Vitamin B
  • Membantu melembabkan kulit
  • Membantu mencegah pigmentasi
  • Membantu melambatkan tanda penuaan
  • Mambentu mengubati jerawat
  • Penting untuk keseluruhan fungsi tubuh, samada dari segi kesihatan jantung, sintesis DNA, menguruskan tekanan (anti-stress) dan juga bina tenaga metabolisme.
  • Mengandungi nutrien Biotin yang penting untuk pembentukan sel kulit, kuku dan rambut yang sihat.
2) Vitamin E
  • Memberi kesegaran dan keremajaan pada kulit
  • Memberi perlindungan kepada kulit daripada sinaran ultra-violet
  • Menjaga kelembapan kulit
  • Membantu menghapuskan radikal bebas yang boleh merosakkan sel
  • Membantu mnegurangkan parut dan kulit kering
  • Antioksidan yang kuat dalam membantu menghalang penuaan pra-matang
3) Vitamin C
  • Antioksidan yang kuat untuk melindungi kulit daripada pencemaran udara dan persekitaran
  • Meransang pembentukan kolagen kulit yang memberi keanjalan, kekenyalan dan kehalusan kulit
  • Mencerahkan kulit
  • Melambatkan penuaan dan pembentukan pigmen
4) ESP

Seperti yang semua sedia maklum, ESP (Protein soya dari Shaklee) amat disyorkan dalam pengambilan bersama vitamin Shaklee. Ini kerana protein adalah makanan asas bagi sel-sel dalam badan dan membantu dalam pembaharuan sel bagi memperoleh sel kulit yang sihat serta memudarkan parut dan membuang sel kulit mati dengan pengambilan yang konsisten.

So, konsisten itu penting. Tak kiralah samada dalam pekerjaan seharian ataupun dalam penjagaan kulit dan kesihatan diri kita. Nak cantik and sihat kenalah rajin.

Do contact me for more details:
SMS/WhatsApp: 014-5136107
Email: nurulnish89@gmail.com



Kredit to:
http://healthylivingchannelblog.wordpress.com/
http://superbvitamin.blogspot.com/







Sunday, January 19, 2014

80:20 Rules

Assalamualaikum.....

Dear all,

Harini feeling-feeling great. Balik kerja macam semangat nak menghadap lappy. Kalau tak, nak bangun pun tak larat inikan pulak nak menaip. Jari-jemari rasa berat. Idea rasa lupus. Tapi, memandangkan baru lepas meeting dengan CEO jumaat lepas tetiba terasa nak share ilmu bermanfaat ni.

Masa meeting haritu, boss tanya, have u heard of 80:20??? and ofcos la I was like, "huh?? 80:20? Apakah?" He looked at everybody wishing someone might be able to answer him. And few of my colleague trying to answer him however, not really satisfied with the answer. So, aku just buat muka blur. I'm not good in any of philosophy.



At last, dengan bangganya dia terangkan. But he still remind us to search by our own and not to trust him 100%. Agak-agak, kalau dia menipu pun aku percaya je. Aku ni memang jenis yang suka percaya and malas nak buat research. Tapi, disebabkan aku rasa dia akan tanya isu ni pada meeting yang akan datang so aku rajin-rajinkanlah diri untuk buat research pasal 80:20 tu. Boss aku memang suka buat Pop kuiz time meeting. Lame betullll. Terasa macam zaman study kat UniMAP pulak. Haha.

So, uollsss mesti duk tertanya-tanya apakah 80:20 tu kan? Actually, 80:20 tu refer to PARETO PRINCIPLE (also known as 80:20 rule). Sebenarnya principle ni memang femes especially among businessman/business organization. Bagi aku yang hanya pekerja makan gaji, aku memang tak amik port sangat pasal ni. Tapi aku sedar, sebenarnya principle 80:20 ni memang boleh apply in our real life. Definisi paling senang untuk 80:20 principle ni adalah, 80% keuntungan yang diperoleh adalah daripada hanya 20% penyumbang kepada keuntungan itu.  Atau lebih mudah difahami lagi, 80% keuntungan datang daripada 20% of our clients.



See? kau orang boleh nampak tak apa yang aku cuba sampaikan ni? Let see the easiest example here:
- 80% of a company's profits come from 20% of its customers
- 80% of a company's profits come from 20% of the time its staff spend
- 80% of a company's sales come from 20% of its products

See, aku nampak semua tu. 20% seems to be a small amount and people tend to focus on the 80% assuming to get more profit. But they actually don't realize that the 80% just contribute 20% of the profit. If they really know their target which are the 20%, they will successfully getting 80% profit. Alah sebenarnya principle ni ajar kita macam mana nak kenalpasti kita punya target market. So takdelah kita wasting time spend pada benda yang tak mendatangkan untung pada kita.



Aku tau ramai yang tak suka and benci nak paham benda-benda alah macam ni. Tapi sekali sekala apa salahnya nak jadi cerdik. Cuba paham and apply dalam our real life. Tak semestinya untuk business sahaja, tapi untuk kita jugak. For our self improvement. Nak terangkan lebih-lebih aku malas sikit. Aku nak korang usaha macam aku cari definisi dia and jangan percaya aku bulat-bulat. Hahahaha.

Semoga pencerahan ini membantu dan membuat pemahaman uolsss lebih dalam. Kalau tak cerah-cerah jugak, pegilah buat reserach sendiri dekat Wikipedia tu. Aku cuma share apa yang aku tau itu ajer. Haha. Good Luck!




Sunday, January 5, 2014

Kebaikan ESP Shaklee

Assalamualaikum.......

Dear all,

How was your weekend? Hopefully you had a great weekend. Aku macam biasa la, weekend je basuh kereta, kemas bilik. Kerja-kerja anak dara. Cuti pulak macam tak cukup je nak menampung kepenatan aku bekerja seharian. Dah nama pun anak dara, cuti-cuti pun takkan lah nak terbongkang je tido. Haruslah membantu apa yang patut. So kadang-kadang memang rasa sangat exhausted and sangat takda tenaga bila nak masuk kerja balik. Tapi.....

Aku perasan sejak aku consume ESP ni, aku rasa badan lebih bertenaga and kurang rasa lapar. Lepas minum ESP setiap pagi aku rasa energetic and adrenaline aku sangat laju. Ecehhh. Tapi dapat rasa la kadar metabolisma aku membuak-buak. Nak-nak pulak duduk bawah aircond and mengadap PC je, kadang-kadang asik menguap sampai berapa puluh kali. So far, alhamdulillah ESP ni sangat membantu. Selain menjadikan kulit kita sihat and glowing, ESP ni jugak bagi kita tenaga.

Kalau nak tau, ESP ni sangat jimat. Dengan berat 850 gram untuk 1 jar, boleh tahan selama sebulan lebih dengan pengambilan 3scoops sekali/daily. Dan kesan dia inshaaAllah dah boleh lihat dalam masa sebulan pengambilan. Itu kalau aku yang consume lah. Tapi kesan dia depends atas masing-masing jugak. Ada yang cepat. Yang penting kena konsisten and rajin. Aku rasa okay je sebab ESP ni bagi kesan untuk jangka masa panjang. 

 Jom kita tengok secara ringkas antara kebaikan ESP:



Oleh itu, sukacita aku nak share dengan semua yang sebagai perempuan aku rasa ESP ni banyak membantu. Dengan izin Allah. Tak salah kalau kita explore and cuba sesuatu yang boleh membawa kebaikan pada kita. Usaha dan tawakkal InshaaAllah berhasil. So far, aku sangat berpuas hati dengan ESP.

Do contact me if you need further assistance about the product.
WhatsApp/sms: 014-5136107
WeChat: nurulEerin

Sekian,
~A good product is worth to share~

Thursday, January 2, 2014

ESP From Shaklee

Assalamualaikum.....

Dear all,

Good day!.

How is your second day in the year of 2014? Hope everything goes well with all of you. Yela, awal-awal tahun ni semua tengah bersemangat waja lagi. Semoga semangat tu bertahan lah sampai ke hujung tahun nanti ye! Same goes to me. Kadang-kadang nak berubah tu senang. Sekelip mata  je manusia boleh berubah. Samada nak jadi baik atau jahat, positive atau negative. Yang susah nya nak istiqomah. Jadi, marilah kita bedoa semoga kita mampu dan sentiasa istiqomah dalam apa yang kita lakukan dalam kehidupan seharian dan juga semoga setiap perkara yang kita lakukan memberi manfaat kepada diri kita dan juga orang lain.

Well, harini aku nak share satu benda yang semua orang dah tau and dah tersangat femes sekarang benda ni. Mana-mana je semua orang duk pakat review produk ni. Tapi aku ni jenis yang susah nak percaya and tak ambil produk sembarangan. Sampai lah satu hari, I just can't stand with my allergy. Kalau semua nak tau, aku ada allergy yang sangat kritikal. My skin is so sensitive and dia punya effect sangat cepat kalau terdedah pada chemical or dust.

Bukan setakat kulit muka, tapi merangkumi seluruh tubuh badan. Even kena air yang tercemar pun kesan tu memang cepat nampak. Antara contoh-contoh kesannya macam kulit akan jadi merah-merah, gatal-gatal yang membuat aku tergaru-garu and it is soooooo uncomfortable! Seriously, aku dah tersangat lah fedup dengan semua produk yang ada dipasaran sekarang ni. Sehinggalah, aku terjumpa yang ini..................


Semua orang tau ESP ni banyak sangat khasiat dia. Sangat bagus untuk semua tak kira tua atau muda, lelaki atau perempuan. Kalau semua nak tahu, ESP ni adalah sumber protein soya terbaik yang berkualiti tinggi dengan semua asid amino. Selain daripada tu, ESP ni rendah lemak and bebas laktosa dan kolestrol. Paling best, lepas minum ESP ni perut akan rasa kenyang and bertenaga. That is why I'm so in love with ESP!

Mengenai ESP yang harus kita tahu:
1) Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan tenaga yang konsisten.
2) Protein soya membantu mengurangkan kadar kolestrol.
3) Mengandugi 5 vitamin B penting.
4) Protein soya bukan GMO ini dihasilkan dibawah satu Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP), dimana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat memprosesannya.

Oleh itu, dengan yakinnya aku nak bagi tau yang ESP dari Shaklee ni amat berkualiti tinggi dan dijamin Halal.



source: Shaklee Malaysia

Selain daripada tu, suka and excited aku nak war-warkan kat sini antara kebaikan dan khasiat ESP Shaklee ni pada korang semua, antaranya:
1) Membantu dalam pembentukan sel-sel baru
2) Ianya baik untuk individu yang sedang dalam proses pemulihan selepas pembedahan
3) Bagus untuk kesihatan dan kecantikan kulit dan rambut
4) Memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan.

Disebabkan aku seorang yang mengalami banyak masalah kulit dan rambut jugak selalu gugur, aku pun startlah consume ESP ni. So far, alhamdulillah. Rambut kurang gugur dan paling best rambut makin soft and terurus. Maklumlah aku memang dah lama idam-idamkan rambut yang ikal mayang ni. Hahaha. Rasa gatal dan kesan allergy pun berkurang. Kulit badan makin lembut. Aku memang berazam nak kekalkan consume ESP ni untuk kesan jangka panjang. Belum cuba, belum tahu.

Kepada sesiapa yang berminat nak consume ESP ni, bolehla contact directly:
WhatsApp/sms: 014-5136107
WeChat: nurulEerin


Sekian untuk harini,
~Above all, try something~







Tuesday, December 31, 2013

Good Bye 2013, Welcome 2014.

Assalamualaikum...

Dear all,

Terasa lama sangat aku tinggalkan blog kesayangan ni. Still remember my last update was about my master intake which the offer was rejected. Actually, it is almost 2 years aku tinggalkan blog ni bersawang. And, sepanjang aku tinggalkan tempat curahan hati ni, banyak benda yang tak diduga terjadi. Suka, duka, pahit dan manis. And finally, malam ni diambang tahun baru 2014, entah syaiton atau semangat apa yang merasuk tiba-tiba terasa nak jenguk banyak mana sawang yang ada kat sini. To be honest, aku nak delete post pasal Dia. There's no more him, no more us. It's only me, alone. Well not really alone as I still have my beloved family besides me. Okay not to mention about Him, let's start fresh!

Guys, it's 2014 okay. Kurang dari 3 jam kita dah nak menjengah ke tahun baru. Tak payah nak lame sangat lah Nishrin. All I can do is looking forward and stay focus in whatever I do. Tengok, semangat baru lagi. Well, tahun baru, umur baru so I do realize that I need more energy and self-motivation! Almaklumlah, sekarang dah bekerjaya and ada komitmen. So I really need to set up my goal of life and life planning *macam perfect sangat je hidup ni*.

Not to mention how much I hate staying here in Kelantan because I have my family here, my carrier and everything here. So nak tak nak, saya dengan rasminya telah menjadi warga Kelantan apabila IC pun dah ditukar alamat ke sini. It was a good start actually. Kerja, so far okay. Jaga customer and shipment and it is related to what I have studied in UniMAP. Well, it is so International Business. Sangat- sangat. I love my current job. But I do have intention to improve and jump to other better company. Kalau ada rezeki.

Entah kenapa, malam ni nak mengomel pasal diri sendiri macam baru buat blog je. Lame...lame.. hahaha. Tak payah nak cerita sangat pasal wishlist, azam dan sebagainya. Sebab aku tau tahun lepas punya pun tak tertunai. But I do have improvement okay. Aku rasa hidup berubah 360 degree.

So, I'm not going to say "2014, please be nice" because we are the one who create our own path and In Shaa Allah, dengan izinNya ianya terjadi. So, last but not least, Happy New Year All, stay focus in whatever you do, stay positive and keep calm. In Shaa Allah semuanya lancar. Amin.....




Thursday, July 5, 2012

master program @ job hunting?


Assalamualaikum.....

saya dapat ini!



tapi tak taw mahu sambung atau tidak. alhamdulillah atas rezeki tuhan bagi. next week ade job interview kat pj under MNC. mahu kerja atau sambung study itulah satu permasalahan aku saat ini. takpelah, mana2 pon boleh. yang penting jangan tamak. kayuh pelan-pelan. insyaallah satu hari nanti dapat grab jugak.

Wednesday, July 4, 2012

saya surirumah


Assalamualaikum....


guys..i'm unemployed! hari-hari duduk rumah jadi bibik. even mummy pon pergi kerja. aku, duduk rumah jadi surirumah sepenuh masa. uurrgghhh tension! paling tak best bila malam tak bole tido. terkedip-kediplah mata aku tengok syiling dalam bilik tu. sebab ape, sebab petangnye aku sangat rileks sampaikan tak rasa penat pon. and ofcos aku tido. serius surirumah bila pagi-pagi bangun lepas subuh tolong kuncikan pintu and lambai tangan pada adik yang nak pegi sekolah, mummy and abah yang nak pegi kerja. and aku, masuk bilik tido kejap. puas tido bangun mandi and keluarkan segala ayam ang ikan dalam peti ais untuk di masak kicapkan, digoreng kunyitkan atau di sambalkan. 

tengah hari tengok Wanita Hari Ini. lepas tu tengok indonesian drama cont with telenovela and then malay drama. see, ape tak surirumahnye. seriously... bukan nak merungut, tapi saje nak bercerita. tadi mummy balik keje awal, so aku rembat kereta mummy pegi mall. then call abah, abah cakap nak pegi jugak lepas balik keje. last-last, dating dengan abah je. i'm done. bukan tak cari keje. kalau ikutkan dah nak dekat 50 keje aku apply kat KELANTAN ni tapi satu pon tak sangkut and mostly dorang company2 kecik ni nak SPM holder je. maybe qualification and experience aku tinggi sangat kot dorang takut aku demand lebih :'( (maaf tak bermaksud nak takbur atau riak) abah dah promise and bagi masa within 2 months ni kalau still takde rezeki and sangkut mana-mana abah suruh pegi k.l (dats what i waiting for).

kejadahnye aku bukan tak suka duduk kelantan, tapi aku tak boleh adapt. it's my problem actually and i don't even have any friends here except for my boyfriend and my boyfriend's friends. because, aku sekolah kat kajang dari tadika sampailah STPM and most of my friends staying there. aku pon almost 21 years stayed there. so, bile besar memang susah nak dapat kawan. i'm friendly u kno. it just that.... i don't kno. kalau korang kat tempat aku baru korang paham. aku mintak abah kene transfer kajang balik before pencen ni.haha. :p but i try my best to adapt and enjoying my day here. it's a nice place actually. but, it takes time for me. kelantan cantik and full of history. do visit kelantan. cuti-cuti malaysia~~~ (ok sempat promote pulak)


p/s: ore klate comey-comey including me!