Friday, December 30, 2011

my 2012 wishlist!

assalamualaikum....

memandangkan rini dh 30hb and lg 1 hari je nak masuk new year so aku ade list kan mission untuk 2012 ni. just wanna share with u olllssss...

1. semoga tahun 2012 aku menjadi orang yang lebih baik dari tahun-tahun yang sebelumnya
2. semoga rezeki tahun 2012 bertambah
3. nak jadi anak yang baik
4. nak kurus (kalau bole aku nak berat aku turun smpai 49-48kg je)
5. nak dapat keje best (memandangkan sem depan adelah sem akhir)
6. nak shopping, shopping dan terus shopping! (yang ni aku pun musykil sket)
7. aku mahukan samsung itu!
8. aku pon mahukan handbag itu!
9. aku mahu juga kasut itu!
10. aku mahu segalanya baik-baik belaka :)


yang dihighlightkan tu sume priority! nobody's perfect. me as well. so as long as kita sedar tu and cuba untuk improve diri kita sendiri, i think that is the better way. 

takpelah yang penting aku bahagia! apepon aku harap sangat result aku untuk final exam ni better dari sem lepas sebab result sem lepas aku frust sket. yang penting, aku nak sangat abah bangga dapat anak macam aku as i'm the only daughter in da famly kan! hehe....love u abah and mummy!



p/s:: sedih sebab abah baru lepas call. selalu tanya aku ok ke tak kat sini. sob sob~


Thursday, December 29, 2011

happy birthday nurul fazlen bazlan!!!

assalamualaikum......

hey ladies! hehe. mood aku untuk update blog sekarang memang membuak-buak. sebab sekarang kan study week so aku ade banyak mase. lagipun selalu stay up and line ni pon mengizinkan aku untuk update. takmo cite banyak, arini 30hb dec 2011 bufday member aku fazlen a.k.a paloi. so kami 1 rumah celebrate dengan penuh kasih sayang. sebabnye, kitorg masak untuk die! hahaha...walaupon celebrate sederhana je (kek takde sebab takde peti ais nak simpan and sume pon bizi study takde sape nak kua belikan :'( ) tapi havoc! yang penting ikhlas.. kitorang siap prepare mission lagi untuk die taw. ala-ala running man tu. aku blur blur bab running man ni sebab aku lom tengok lagi. ok agak ketinggalan disitu. (kalau tengok sekarang memang aku tak study, so tengok lepas exam).

mastermind die adelah umi! so kitorang reka mission card untuk die to get her present. so, there are five stages in the mission! the end of the game, she able to find her present. tu pon banyak clue aku bagi. hahaha...bila mission dah accomplished aku bersama member aku siap siap untuk bermaster chef kat bilik hujung masak sembunyi sembunyi. sebab hostel kitorg DILARANG sama sekali untuk memasak. that's why masak pon nak sorok sorok. tapi seronok! kitorang masak spageti je. walaupon tak hebat mana, tapi sebab masak dengan ikhlas so yang tak sedap pon jadi sedap. tapi memang sedap pon. hiiiikkkkksssss ;)



preparation hadiah and mission card














masak-masak time!











si MANGSA dengan mission card die! hehe














 at last, jumpe jugak die hadiah tu. feuwwwhhh...




p/s: saya suka memasak walaupun saya tak pandai masak. hehe..
       great mission!!! HAPPY BIRTHDAY paloi! 



Wednesday, December 28, 2011

sarang labah-labah dan study week


assalamualaikum....


oh tetibe hari ni rasa nak berblog. ye aku tau blog ni dah penuh dengan sarang labah-labah..tu yang aku singgah jap ni sebab nak sapu sarang yang dah penuh ni...ohhhh..ye aku memang dah lame tak tulis blog. tengok jela last aku tulis pon bulan 8. hahahaha. lame kan? malas la nak cakap apesal aku dah lame tak tulis blog. alasan yang sama line UniMAP ni memang 'laju' and aku sangat bizi. ahhhhh... alasan! nak bagi tau yang minngu ni dah study week. tu yang mata ni galak je. galak ber'study' baca FB. hehe..well, tengoklah meja aku. pen je yang besepah. buku takde pon. nampak sangat nipuuuu study. (eh taklah!)






ps: oohhh. macam dah lupa camne nak berblog! haha

Monday, June 6, 2011

KTM komuterku yang hebat

assalamualaikum....
hai all....
rasenye dah lama sangat tak update blog...maybe because of i'm too busy...mana taknye, balik keje je mata pon dah tak boleh bukak kan...so lepas mandi and solat badan ni macam nak terus melekap kat katil jela..actually i'm having my second internship at BASF Asia Pacific Service Centre. ofis aku kat Menara TM..aku pegi ofis macam biasalah naik tren dari Setia Jaya ke KL Sentral then from KL Sentral aku amik LRT ke Kerinchi..so hidup aku sume bergelumang dengan tren je..

kalau nak cite experience aku naik tren ni banyak sangat kowt..ofis hour aku start from 8.30-5.30...so bajet sampai rumah dalam pukul 6ke 7 pon ok lagilah kan..atleast aku sempat lah tengok cite Nora Elena fevret aku tuh...yela nak tengok Aaron Aziz je pon kan..tapi jangan harap lahhh...aku akan sampai rumah paling awal pon pukul 8. and paling lambat pukul 8.30..kalau nasib aku baik la tren tak wat hal aku sampaila dalam pukul 7 atau 7.30. tapi hareeeemmmm...sebulan sekali pon belum tentu kowt..hahaha...


google image


sebenarnya aku sampai KL Sentral from Kerinchi dalam pukul 5.45.. tapi aku malas nak rebut rebut..kadang kadang aku tak paham la dengan orang ni...ko macam tak boleh bajet je kan tren tu penuh ke tak ko nak sumbat je...lagi satu yang aku tak paham, ko dah taw yang tren tu takde orang so possibility tok ko dapat naik tu memang la tinggi kan, tapi kenapa la ko nak tolak tolak orang? mengalahkan budak sekola rendah pon ade..aku ase budak tadika ok lagi kot..atleast bagi la orang yang kat dalam tu nak kelua dulu ke hape? then baru la masuk...even ko rebut rebut pon bukannya ko dapat duduk pon...

hobi aku skang ni boleh dikatakan asik wat observation je..kadang kadang dengan wat observation ni pon kita boleh belaja somthin...just take it positively kan, cuba ko duduk kat kerusi then ko tengok gelagat orang yang berebut naik tren tu..aku ase nak tegelak guling guling la...nak kata tak sekolah masing masing aku tengok keje ofcoss la sekola tinggi kan..tag pon nak company hebat hebat je...tapi attitude zero..paling teruk aku rasa coc wanita / ladies coc...dorang nye agressive mengalahkan laki / mix coc.. antara sikap sikap yang aku tengok dorang ni selfish..kalau dah dapat duduk,even depan ko ade preggy woman ke,ape ke ko dah tak eran dah..then bila ko dapat masuk je tren tu, tak reti dah nak begerak atau masuk dalam cket...bole je wat muke selenge tengok orang kat lua...camtu ke rakyat malaysia yang perihatin? slalu aku tengok chinese memang polite.. klau ade preggy woman or ibu yang tengah dokong baby, dorang bagi duduk taw..klau yang typical typical malay ni, hampehhhh nak bagi duduk... tu yang aku ase malu sangat..bukan ape, yang positive tu kalau boleh kite semat la dalam diri kita..



google image


cukupla dengan sikap manusia, tambah pulak dengan KTMB pnye timing...kadang kadang aku dah fedup nak dengar announcement pasal tren ni...asik delay je..katakan tren pukul 5.3o delay smpai 40 minit...so orang yang smpai pukul 5.30 tak dapat naik tepaksa plak compete dengan orang yang pukul 6..ape tak penuhnya....maybe sebab tulah dorang dorang ni berebut macam nak gila bila tren smpai or mungkin tak nak telepas tengok cite Nora Elena tu semata nak tengok Aaron Aziz..hahaha :D

semalam punya story, aku turun pukul 7 pegi stesen..then yang paling tak boleh blah and wat aku panas bile kat kaunter tu tulis "COUNTER CLOSED"..ok takpe..machine ade...bila pegi kat mechine menyirap je darah bila tengok "MACHINE OUT OF SERVICE"..malang bagi aku orang yang takde touch n go! hahaha... aku pon kuatkan semnagat g cari bas even aku haremmmm tak penah naik bas kat PJ ni... but atleast, aku dah taw bas ape yang pegi KL Sentral..just take it positively...tapi aku rase kalau nak naik bas tu pilihan terakhir lah kowtttt....

penah jugak, aku tunggu tren and missed sampai 4 tren...the next tren aku dapat naik tapi tak sempat gerak tren tu die dah suruh penumpang turun sebab tak dapat teruskan perjalanan because of bla bla bla...tak tahulah kenapa...tepaksalah aku naik balik atas patah balik naik LRT pegi ke Asia Jaya lrt station..then my cousin jugak lah yang kene hambikkkk..ciannnnn die...and masa tu aku sampai umah pukul 9! hahaha..hebat tak...aku tunggu tren sampai 3 jam! tak penah dibuat orang..tapi yang penting aku selamat sampai rumah...tu la yang paling penting bagi aku..daripada aku berebut naik tren without thinking kan..tak pasal pasal ko jatuh kat landasan ke free free je....

P/S ::because of that, aku nak menyeru sume rakyat malaysia yang menggunakan ktm komuter, silalah jaga keselamatan anda.. :D


Sunday, May 1, 2011

huru hara

assalamualaikum.....

memandangkan arini 1 may 2011 aku nak wish selamat ari pekerja kepada sume yang bekerja..bertungkus lumus termasuklah kepada management unimap ni yang dah banyak "mengerah" tenaga kudrat yang ada demi menjaga kepentingan kami disini...aku "appreciate" sangat lah dengan managemen office yang telah banyak memberi informasi terkini.. ape aku ni..tetibe je nak tulis pasal management office ni kenapa...takdelah asalnye aku nak tulis pasal kes kecurian yang tibe tibe hot jap kat kolej kediaman tun abdullah ahmad badawi ni..


aku tak paham la, before this rumah kitorang pon penah kene pecah masuk..kitorang siap report kat management office lagi..bende ni lam sem lepas la mase kitorang cuti midsem..aku la muka pereport tuh...yang tak boleh blahnye dengan tapak kasut nyelah, barang kat dapur bersepah la...so dengan penuh harapan aku and de geng pegilah office yang konon- kononnye mengharapkan feedback positif daripada pihak management tentang ape yang dah jadi kat umah kitorang ni..dah la pegi ofis disambut dengan muke selenge akak ofis..ok takpelah lagi ade aku kesah??



google image

lepas pumpang pumpang aku cite ape yang jadi lam umah kami, bole je abang ofis or encik ofis tu cakap dan mengeluarkan butir bicara yang aku tak suka...die bole cakap die rasa takde yang serius kot pasal ni sebab takde harta benda yang hilang...masalahnye memang la takde harta bende yang hilang sebab time tu tgh cuti midsem...so, laptop, rantai emas, duit segala harta bagai kitorang bawak balik umah...begok sangat ke kitorang nak tinggal? yang kitorang highlight kan kat sini adelah tujuan kami wat report ni sebab nak acknowledge pihak pengurusan bahawa telah berlaku pecah masuk and atleast dengan report ni pihak management akan amik tindakan lanjut dengan wat rondaan lebih kerap n etc bla bla bla...


dah la borang report pon takde kat ofis tu...ok takpelah..takpelah kalau taknak amik report kami...tak pasal pasal je skarang ni makin menjadi jadi kes ni...siap ade laptop kene angkut lagi..so ape kes skang? nak tunggu laptop hilang? rantai kne curi? duit kene rompak dulu ke baru nak ambik tindakan? memang la bende ni sume atas tanggungjawab masing masing jugak..tu aku memang la setuju..kadang kadang kita ni cuai..rumah tak kunci pon..main kua je...tapi bila satu rumah dah kunci bagai tapi orang bole pecah masuk jugak ape kes? aku cuma menulis ikut hati je...and aku just luahkan ape yang aku tak puas hati pasal management kat sini..kalau nak cite pasal report, ko tengok jelah bape banyak report aku kat ofis tu..hahahaha...memang akak ofis tu naik menyampah kot tengok muka aku kat ofis tu...asik wat report je..tapi kalau tak wat report even pasal kerosakan pon, korang taw nak menyaman je kan? cket cket nak saman...

google image

tapi aku sangat bersyukur jugak lah sekarang sebab barisan barisan mpp simpang4 sangat la berkaliber and informative..aku rase mpp baru ni better lagilah daripada management office tu...aku ase baik korang jela amik alih ofis tu...mwahahahahha :D thanks korang sebab ambik tanggujawab ni dengan serius.. next time kalau ade pilihanraya aku vote lagi okehhhh...haha :p oleh itu, aku harap takdelah bende yang tak diingini terjadi pada diri aku mahupun korang semua be4 balik cuti ni ok...please take a maximum care to all of your stuff and yourself ofcoss... 

p/s:: paper tak habes lagi aku dah memekak kat sini kan? mwahahaha (^_^)v peace!!


Sunday, April 24, 2011

sepatah dua kata sebelom exam


assalamualaikum dan selamat sejahtera....


google image


intro nak terbaik je kan? dah lame sangat aku tak update blog ni. aku rase ni la paling lama aku tinggal and tak jenguk blog aku. bukan sebab aku malas, cume line unimap ni memang lembab gila sampai mood aku nak menulis pon hilang..ditambah pulak dengan exam yang dah nak dekat ni kan..dekat tak dekat esok lah aku exam..fisrt paper lak tuh.. kirenye ni aku curik mase jap la jenguk blog aku ni..mne la taw da kene telan ke ape ke kan?


aku tengok member aku si yan ni rajen je update blog ari ari...sememangnye semangat keblogkan die amatlah kuat..ahahhaha...aku nak tunggu line ni loading memang angen jelah kan memanjang..so aku amik langkah untuk rileks je la dulu. aku tukang bace blog orang jelah..


so untuk entri ni aku just nak bagitaw yang aku sangat sangat lah bizi sampai tak de mase nak menulis blog.. :p tengok fb ade mase la...haha. semalam aku call abah..cakap dengan mummy skali..mintak berkat seblom exam..yang penting, minta doa la kan sebab doa ibubapa kite ni berkat..sambil tu mintak duit skali..ape taknye aku kene plak extend duk kat hostel ni lepas habis paper sebab test jpj aku lambat..tensen je..tapi takpela, alang alang kan...aku nak habiskan terus lesen aku tu..so hopefully aku lulus lah...doa banyak banyak..oleh itu, abah paham paham jelah kan? cian abah..aku ni asik mintak duit je..bila lah agaknye peluang aku pulak yang bagi duit kat abah kan? haha..inshaallah...


first paper aku esok research methodology...nak kata susah kalau study inshaallah bole jawab..yang jadi problem nye skang ni aku malas gile nak study..hurmm...tapi mengenangkan pesan abah ngan mummy tu aku kuatkan jugaklah study...tadi dah wat group discussion dengan member member.. aku ni banyak lepak je..orang sebok bace notes aku sebok tido..paling kuat aku makan..orang lain tak tido sebab study..aku pulak stay up sebab makan..cket cket lapa..tu je aku taw...agak gemok la jugak aku ase kali ni..hahaha...

google image



kepada sume kawan kawan sahabat handai sehati sejiwa aku wish korang good luck untuk exam esok okehhh...bukan esok jelah, untuk sume paper yang korang amik la..dan juga untuk diri aku sendiri..hope esok dapat jawab exam dengan tenang...amboi...td cakap sepatah dua kata je kan? ni dah melebar dah ni...oklah..aku nak sambung bace notes + baring baring = tido..haha (^_^)v

google image


p/s :: lapo~~ :p

Wednesday, April 6, 2011

advantages & disadvantages (^_^)v p.e.r.l.i.s indera kayangan

assalamualaikum...
dah lama rasanya aku tak update blog nih kan...rindu pulak rase.. (^_^) ape bole buat, last week kan perlis banjir..so biasenye kalau perlis banjir masalah yang biase berlaku kat unimap ni ofcoss la masalah line tenet yang tak bole nak connect..maybe sebab opis ICT unimap dah tenggelam kot..well kalau korang perasan blog aku ni asik cite sal perlis je kan? ape bole buat ni blog aku..kalau blog korang suke ati korang la korang nak tulis pasal ape pon kan? :p disebabkan ni blog aku, jadi suka hati aku jugak lah ape pon yang aku nak tulis..tapi pade mereka yang membacanya, aku memang appreciate sangat...thanks ye... ('',)

kali ni aku nak cite kelebihan duk perlis ni pulak..yela asik cite pasal keburukan je kan..macam aku ni anti sangat je ngan perlis ni hehe...tapi bak kate lecturer counseling aku, die cakap we have to try being flexible, then only we can succeed..kire nye tu salah satu ciri ciri orang berjaye lah kononnye...sebenarnye banyak jugak advantages duk kat perlis ni (ayat penyedap ati)..antaranya::

  1. kat sini sume bende murah (ape yang murah aku pon tak tahu)
  2. takde tol (abah aku mesti suka klau dapat menetap  sini)
  3. jalan satu je takde berlapis lapis macam kat KL
  4. kos hidup rendah
  5. sebab dekat dengan Padang Besar
  6. sebab dekat dengan Langkawi
  7. udara nyaman (perlis indah lagi permai)
  8. tak bising
  9. takde pencemaran udara (kecuali mase orang bakar jerami)
  10. tak jem (kete sikit je bole kira dengan jari)
selain daripada tu, tetap jugak aku nak cite pasal kelemahan tinggal kat perlis ni...mwahahahaha :D antaranya adelah::

  1. BANJIR
  2. hari ahad kedai kat kangar sume tutup (kecuali Watson, KFC, Pizza, The Store, Aneka) mwahahahah yang lain sume tutup so tak payah la rase nak merayap ari ahad
  3. takde wayang (tepakse cari cd kat pasar malam atau download)
  4. mentality masyarakatnye yang sangat aku tak gemari, bagi sesetengah yang tak cukup educated (maaflah)
  5. takde mall
  6. mengalami panas yang melampau sebab adapt cuaca dari Thailand (pandai pandai je aku)
  7. angin kencang (so duk perlis tak payah berangan nak dressing pakai skirt)
  8. susah nak cari baju yang up to date (tepakse beli online atau balik KL baru beli)
  9. takde kedai kasut yang best best
  10. takde tempat nak release tension
  11. banyak binatang and serangga hardcore exp like charlie, semut gila, kumbang busuk!
senang cite, ape pon takdelah kat sini. tapi dulu mummy slalu cakap baguslah dapat study kat perlis..duit pon jimat tak habis kan? tapi aku rase ade betulnye..mungkin satu hari nanti aku rindu sangat nak balik perlis..sekurang kurangnya aku pernah menetap kat sini selama 3 tahun.. atleast ubah angin lah kan..takkan lah selamanya kite nak menetap kat tempat yang sama je..orang cakap jauh perjalanan luas pemandangan maka banyaklah pengalaman yang kita gain.. bila kita keluar dan tengok negeri orang sikit sebanyak kita boleh belajar tak kiralah ape pon..bahasa ke, culture ke..takdelah kita macam katak bawah tempurung kan...so aku rase aku tak lah anti perlis..nanti lepas grad nanti sekurangnya aku akan cakap "aku pernah study and menetap kat perlis" atau "rindunyaaaaa nak balik perlis stay kat hostel dengan kawan2 and naik basikal pegi pantai" waaa....cam sedih plak bila ingat balik kan?

ade satu bende yang aku nak tunjuk kat korang dimane pic ni aku amik last week mase aku kua kangar..kononye nak beli stok makanan lah kan..dah kata banjir..tapi dah surut pon time tu cume some part of kangar je yang still tenggelam..


sawah padi yang dah convert jadi tasik


tasik 2 hehe


sekolah (maaf pic saye tak hebat)
ade aku kesah? hehe


stesen bas yang tak berapa nak stesen


p/s:: saye sayang UniMAP



Friday, March 18, 2011

My UniMAP

assalamualaikum....

hai, setelah berhempas pulas menyental kain baju lam toilet and jemur kain akhirnya dengan senang hati aku duk kat meja study ni sambil makan biskut tiger cicah air susu...tu jelah menu aku sementara tunggu pasar malam malam ni..kalau nak difikirkan balik sepanjang aku menulis blog ni tak de lagi aku merapu pasal unimap kan? dulu aku selalu je komplain pasal unimap ni..itu tak kene la..ini tak kene la...tapi hakikatnye memang pon..tapi lepas aku pegi ISTIADAT KONVOKESYEN KHAS semalam aku rase persepsi aku terhadap unimap ni dah berubah sikit kowt..haha...

berkisar tentang istiadat konvokesyen semalam baru aku tahu yang unimap ni adelah ilham daripada Tun Dr Mahathir sendiri...waaaahhhhh...korang tahu tak betapa bangga aku bila tau ni? siyes aku tak tau pon sejarah unimap ni..sepanjang 2 taon aku kat sini aku cume nampak kekurangan je..yela mane tak nye dengan management kolej tah pah haper....kalau stakat kerani kat ofis KKI tu tak yah cite la stakat muke kene sound ngan aku je... yela kerek tak habis habis...tak professional lansung..bukan nak berlagak atau nak bercakap besar tapi budi bahasa mencerminkan diri kita right?

then bangun pagi pulak aku happy bila dapat tahu ranking unimap ni lam mesia..rupenye hebat jugak ye unimap ni walau baru bape tahun establish.. nak ikutkan unimap dulu adelah KOLEJ UNIVERSITI KEJURUTERAAN UTARA MALAYSIA....mestilah bangga U baru tapi banyak improvement kan...bukan nak membanding mandingkan antara U dalam mesia ni tapi cume sekadar nak berkongsi kebanggaan aku terhadap unimap... ;) so aku harap tolong lah cepat cepat siapkan kampus unimap tu...walaupun aku rase macam tak sempat nak jejak kaki kat situ tapi lagi cepat siap lagi bagus kan? (^_^)v


Top Universities/ colleges in Malaysia 2010

p/s:: saye sayang UniMAP :p


Thursday, March 17, 2011

~secrets~



only me know how much i love this song (^_^)



by google


I need another story
Something to get off my chest
My life gets kinda boring
Need something that I can confess

'Til all my sleeves are stained red
From all the truth that I've said
Come by it honestly I swear
Thought you saw me wink, no
I've been on the brink, so

Tell me what you want to hear
Something that will like those ears
Sick of all the insincere
I'm gonna give all my secrets away

This time
Don't need another perfect lie
Don't care if critics ever jump in line
I'm gonna give all my secrets away

My God
Amazing that we got this far
It's like we're chasing all those stars
Driving shiny big black cars

And everyday I see the news, all the problems that we could solve
And when a situation rises, just write it into an album
Seen it straight to gold
I don't really like my flow, no, so

Tell me what you want to hear
Something that will like those ears
Sick of all the insincere
I'm gonna give all my secrets away

This time
Don't need another perfect lie
Don't care if critics ever jump in line
I'm gonna give all my secrets away

Oh, got no reason, got not shame
Got no family I can blame
Just don't let me disappear
I'mma tell you everything

So tell me what you want to hear
Something that will like those ears
Sick of all the insincere
I'm gonna give all my secrets away

This time
Don't need another perfect lie
Don't care if critics ever jump in line
I'm gonna give all my secrets away

So tell me what you want to hear
Something that will like those ears
Sick of all the insincere
I'm gonna give all my secrets away

This time
Don't need another perfect lie
Don't care if critics ever jump in line
I'm gonna give all my secrets away

All my secrets away
All my secrets away

Monday, March 14, 2011

~Having my Hard Time here in Perlis.. it is not interesting at all~

assalamualaikum...

hye diary..how are you..hehe...ngade taw..

i just finished my Communication Skills assignment and take a break before continue doing another assignment on my Research Methodology subject which i already figured out what title i'm gonna use for this task. it look like an interesting title. i hope so..back to my blog title, what i mean is i'm not saying that my blog is not interesting okay... :p i really hope you all enjoy reading my blog..sangat sangat berharap (dengan muka penuh harapan) what i mean is about my life here in perlis..i hope i can go back to k.l soon. but i stuck here until in the middle of May. i hope that its not really gonna happen. huaarrr...i need to pass my JPJ test so i can go back to k.l as soon as possible after i finished my final exam. yaaahhhhhh!!! the hardest thing is i really miss my mum so much...sometimes feel like soooo downnn... i hope that i can get back my strength and continue my life here as usual.. u go girlllllll!! 2 more assignment to go.. hope can finish within this week... cannot tangguh tangguh lagi lol... that's my goal for now.. hehe (^_^)v

p/s: do i care? no rite?.....haha


Wednesday, March 9, 2011

~My 1st Giveaway By Shida dan Esha~


assalamualaikum darls..

this is my fist contest yang i join since i berbelog nih... so 1st try..saje je nak menggatal cube cube sementara ade mase free ni...so u all pon bole je join contest ni as long as u all ikut syarat syarat yang dinyatekan...moh kite join reramai.. (^_^)v

1- 1st of all, korang mestilah ade belog sendirik kalau nak join contest ni (^_-) wink wink..
2- then follow lah belog dorang nih iaitu shida & esya ... (follow dengan hati yang terbuka & tiada paksaan)
3- pastu watlah tajuk entri "My 1st Giveaway by Shida & Esha"...copy banner kat entry & sidebar
(link ke blog shida)
4- after that sambung slogan ini seringkas bole hehe "saya suka buat blog kerana......."
5- dah settle sume yang kat atas tu sila tag 5 rakan blogger anda (make sure dorang tahu ye)
dan komen link korang kat cini....easy rite??
as simple as that lol....

::my precious slogan hehe::
"saya suka buat blog kerana blog saya adalah diari saya! (^_^)"

::saya tag mereka::

Tuesday, March 8, 2011

bangun tido dan terus mengomel

assalamualaikum.....

hai... sebenarnya aku baru bangun tido...kepenatan die tahap membajak sawah kat bendang...petang tadi aku ade talk for program 7 pillars kat Dewan 2020, Kangar. pukul 6pg aku dah bgn..padahal kalau kelas pukul 8pg tu memang la aku dah biasa bangun pukul 6pg..ok takpe! abaikan...pukul 7.45pg aku sampai dan trus scan matric card aku...

owh lupe nak bagi tajuk perogram..die talk pasal Pemikiran Tun Dr. Mahathir...actually talk ni memang best...ade dalam 4 slot...sumenye pasal Tun Dr.Mahathir..orang orang yang bagi talk pon ofcos la yang rapat dengan Tun (takkan lah tak kenal puleee).. tapi aku takdelah fokus sangat pon...ade mase aku dah terlelap lelap..mp3 pon dh dekat 4 kali ulang lagu yang same...punyela lame nak habis program ni....tapi takpelah makan free..atleast jimat duit aku untuk hari ni...

tapi yang buat aku penat gile bile time nak scan kad matric buat kali kedua..time balik lah tu...bole la pulak sebesar besar dewan tuh dan sebanyak banyak pintu dewan tu satu pintu je die bukak untuk kitorang keluar..aku pon tak tahulah ape alasan bernas dorang nih... nak tak nak aku tepaksela beratur (beratur ke?) semata mata untuk scan kad aku nih..kalau tak scan nanti tak cukop lah 7 pillars aku...nanti tak bole grad...uisssss...tak mo tak mo...

settle sume benda benda alah tu aku pon sampai rumah dalam pukul 7.00 malam da kowt..penat die bukan kepalang...mata pon dah tak mampu nak buka..last last lepas mandi dan solat magrib sempat jugaklah aku  rendam kain baju aku yang banyak banyak tu hajatnye nak basuh esok..lepastu terus tidooooooo tak hengat dunia...tub tub pukul 2pg tadi aku terjaga then mengomel ngomel la lam ni...

itu je yang aku nak sampaikan sebenarnye...hahaha...yang sebenarnye aku nak cakap yang aku rindu family aku...huk huk huk.. :'( bila terjaga tengah tengah malam ni mesti teringat kat mummy, abah n adik..waa.... i miss them much! dah cukop cukop....takmo sedey sedey...aku kene kuat..bak kata encik wan aku..lagipon ade lagi setahun je nak grad...saba lah hati.. (macam la study oversea) padahal bole je balik.. tapi abah, saye sangat bz disini..thanks for understanding me... i love u, miss u...

p/s:: macamana nak tido balik ni???


Monday, March 7, 2011

~Jom Join Bloglist Blogger Baru~


*** syarat penyertaan : follower mesti kurang dari 300 orang.

cara nak sertai :
  • 1st , create satu entry kt blog ngan tajOk Jom Join Bloglist Blogger Baru! 
  • then letak pic kt atas 2... n link kan entry anda kat entry ni ...
  • lastly, tinggalkan ur kOmen kt entry tadi ....
~ senangkan ??? saya da jOin ... anda bagaimana ??? (^_^)v ~

p/s:: terima kasih ruiska saye memang pemalas.. hahaha 

Sunday, March 6, 2011

world military spending... urrrgghhhh.....

assalamualaikum....

hai sayang sayangku.. guess what? ape kene mengena world military spending dengan belog aku? adekah belog aku ni belog menjual senjata api untuk perang dunia? perang afganistan? ataupon aku ni pembekal senjata terulung bagi u.s?? huhu....ye aku sangat merepekrepek malam ni... the truth is this is my title for international finance individual assignment...aritu time kat kelas, lecturer cakap "please submit your title for individual assignment which is related to international financial crisis as soon as possible and please start doing it from now"...aku dengan berkobar kobar pegi bagi tajuk ni...konon nye nak gempak je tajuk kan? ape barang setakat tulis pasal tajuk yang biase biase...dah ramai orang buat kowt... (O_O) hahaha...

last last..malam ni aku terpinga pinga dengan penuh hormatnye tak tau nak tulis pasal ape and macammana nak relate kan military spending dengan financial crisis...dah banyak artikel and jurnal aku dah songlap lam internet tuh..tapi habuk pon tarak...nak tukar tajuk aku ase cam dah lambat je..lagipon mesti tajuk tajuk yang tak hebat tu dah ade orang amik...so aku pon pilih untuk stay pada tajuk yang hebat ni jelah...(cite nak bangga je)..

lepastu aku pon kumpul la segala jenis artikel and jurnal bagai...sume nye pasal world military spending and global financial crisis...setelah lame mentelaah aku pon dapat idea untuk relatekan bende bende alah tu sume...thanks 2 google!!! kah kah...semoga aku berjaye menyiapkan individual assignment aku yang hanya memerlukan 5 pages je and consists of 5% for final exam!!!! jangan cakap tak berbaloi...berbaloi baloi tahu...even 1% pon aku sanggup buat...ok wish me luck!! 

p/s:: baru nak bukak microsoft words mata dah ngantuk..hahaha (O_o)


Friday, March 4, 2011

healthy foods that can make us FAT??

assalamualaikum....

aku tahu sekarang jam dah pukul 3.05am tapi jangan salahkan aku sebab aku tak boleh nak tido... (*_*)
oleh itu, aku pon membelek belek lah segala benda yang ade dalam internet nih...setelah degeledah dan di gonjeng gonjeng akhirnye aku terjumpe satu info yang amat berguna yang menentukan mase depan aku.. (poyo)
girlsss!!! beware of these foods...hehe...i'm sure that u ollsss don't know it rite? so let's check it out~~~~ zaaaassssss....

1. sushi rolls
2. dried fruit 
3. granola
4. bran muffins
5. wraps
6. bottled teas
7. rice cakes
8. veggie burgers
9. juice
10. diet microwave meals
11. salads
12. tofu

believe it or not? common lahh....just believe it okeh... sometimes we might think that healthy food is good for   our diets but it might not ... huhu
kalau tak pecaye sudahhh...i'm telling you da truth ok...
thanks to >>>>cosmopolitan.com for the health advice... wink wink (^_^)v

p/s:: aku gemuk ke??


Friday, February 25, 2011

kisah aku dan dia di sini....

assalamualaikum...

wahh...korang mesti bajet aku nak tulis sal bf aku kan? sory der...kang kalau aku tulis kisah aku ngan die tak terlarat korang nak bace..nanti adela yang cakap ish belog die tuh asik nak tulis kisah die ngan bf die je..takmolah bace da...hehehe :p takdelah aku gurau je...semalam aku bajet bajet nak wat discussion pasal esaimen aku...so kitorang pon plan la nk wat kat suatu tempat yang bernama pondok buruk ii..(name mesti commercial) hikksss ;) so mase tengah wat discussion tuh adela dua tige ekor kucing berlari manakan sama si kucing belang datang lalu lalang kat tempat aku berdiskusi tu...comelllllll giler...aku pon ape lagi, menumpang kasih pada yang sudi jelah...jom lihat si tomey tomey... (^_^)


haaa..nilah mak c tomey tomey....die cool je kan jaga kebajikan anak anak die..


ni plak c tomey dengan adik beradiknye..
yang sekor lagi dimana aku panggil adik bongsu telah menghilangkan diri...
die malu koet..kih kih (*_*)


lihat!! die sedang memadu kasih ngan aku..hahaha...c tomey ni 
spesel tahu? sebabnye kaki die tomey cam pakai socks..


alolololo~~~ best je die landing kat peha aku..
ngade taw..(kantoi perut buncit) bialahhhh...
yang penting aku bahagia ngan c tomey...

p/s:: nanti da ade rumah sendirik nak cakap ngan encik wan lah aku nak bela kucing tapi takmo cuci pasir toilet die bole tak? bia encik wan yang cuci..kah kah kah (kejam x aku) (^_^)v




ggggrrrrr~~~~

assalamualaikum...

hai uolsss...tahukah anda bahawasanya tadi aku amat hebat menulis dan menaip belog..entah macam mane ntah belog aku jadik kelam kibut..dah la post yang aku wat tu aku rase habes hebat dah..(gedix dan dengan perasaan bangga)..takdelah hebat mana kalau nak dibandingkan dengan belog maria helena ataupon fatin liyana tapi aku menaip and menulis dengan penuh perasaan beb! entah haper haper jelah line UniMAP nih..aku tahu kau amat berjasa kat aku tapi tolonglah improve internet connection nih...tekanan aku tahu dak...last last lain yang aku nak kabor lain pulak lah yang kua..macam yang skang ni lah..kui kui (^_^) :p padan muka kau wahai cik nurul sebab arini memang kau mengadap lappy nih jekan sampai kau tak makan mahupon pegi pasar malam!!

p/s:: bengang tahap dewa sebab entry pasal miow miow aku hilang ditelan zarah zarah hasad dengki dari internet connection yang amat poyo.. :p

penat tunggu tahu?


assalamualaikum... ;)

hai kawan-kawan...hahaha apesal sekema je bunyi die? hehe :D asalnye aku bengang sangat nih...disebabkan hari jumaat yang mulia ni aku memang takde kelas, so aku akan spend mase jumaat yang berharge ni dengan mengadap belog orang dan ketawa terkekek-kekek..yang wat aku geram sebab line internet ni macam haremmm...aku tak puas ati betollah...tolak hal esaimen..tu tak payah nak kire lah..hari jumaat nilah aku nak bergelak ketawa bersame same belog kesayangan aku iaitu belog FATIN LIYANA fevret aku tuh...
selain dari membace belog belog orang lain..hehe...

nak diikutkan dari pukol seploh pagi aku bangun tadi sampailah sekarang aku duk mengadap je depan lappy nih...ok i sedang ber'public' holiday ok..jangan buat sebarang assumption! jadi ketenangan abadi harini memang digunakan sebaiknya untuk menghabiskan masa bersama baby lappy nih...sedangkan member aku ajak g pasar malam pon aku tak mo ikut padahal pasar malam yang sekali seminggu tulah yang aku nanti nantikan setiap masa..sebab nya hanya satu iaitu aku nak update belog!!! :D

aku taknak lah nanti orang kata aku nih hangat hangat tahik ayam kan..tapi sebenarnye aku ni memanglah tersangat bizi di hari lain dan juga dihari muka kelak...wahkahkahkah! mase nilah aku nak tukar background belog aku yang membosankan tuh..mase nilah aku nak cari idea nak menulis dan mengarang yang bukan bukan, merapu, menghaban, mencarut tetapi bukan melucah! hahahahaha :p

aku calculate arinilah hari paling lama aku mengadap lappy nih...line yang macam harem nih memang menguji kesabaran aku..tapi takpe aku saba je..aku ni memang penyabar pon..dah la aku merajuk dengan sidia! (ceh, takde kene mengena) hahahaha :D 
ok! hamik kau luahan perasaan aku...baiklah... cukop sudah aku membebel.. hikkssss... ;)

kat cini aku nak selit jugak pic nih...pic meja study aku mase aku tengah bosan2 tunggu line gila nih sambil bace belog aku pon snap2lah...



(motiffff???)

walaupon lappy tak semegah tapi aku sayang sebab present dari abah tahu??? (bajet tak?)
haha.. :D lagi satu, walaupon pic tak secantik cam HD tapi aku bangga dengan enset aku... saba lah tunggu aku keje nanti tengoklah kau! (lalallalalalalal~~~)

p/s:: siyes aku rindu nak balikkkkk!!! :'(

Thursday, February 24, 2011

Saturday, February 19, 2011

siapa salah? siapa betul?






mari berkongsi cerita....
ni kisah aku d kampus.....kisah yg x penah hbs n selesai gara2 kehadiran org yg x matang ke institusi pengajian tinggi....biarlah korg nk ckp aku membebel yg tah pape tp aku x kesah.... but my blog is my diary...cume aku akan tapis dulu ape yg aku nk tulis dlm diari nih...bkn membuta tuli je mencarut marut mcm sesetgh org lam FB...

aku x phm la..nk kata bodoh tp masuk U...tp dh masuk U pon ttap bwk perangai bodoh tu lg...klau nk cerita dr A smpai Z pon x hbs...klat blog mne nk feel kan... lg pon aku x suke nk bukak aib org...cume nk d tegaskan kat cni, tlg lah jgn wat status bodoh kat FB...sbb status mencerminkan diri kita..ape yg kita tulis, sume org bce... pls stop writing those immature status...ko nk berak pon xkan nk bg taw...

lg 1 hal, kt FB pandai je nk tulis yg baik2 je psl diri ko...klau boleh sume hadis ko tulis lam fb tu...but please dear, kita ttap manusia...n selagi nama pon manusia kite x kan lari dr wat silap...so nobody's perfect kan...nk showoff kat sume org yg ko 2 terlalu lah baik tp nyatanya ko dgn terang-terangan pijak kepala org lain... n the worst part is i hate people who pro in made up bed time story ni ok....tell other's all the bad thing bout your other frends??common la dear, really immature okeyh...we kno u better than others...every STORY have their own REASONS...people don't ACT without REASONS....

pg td aku bgn awl...so aku pon bukak la COSMOPOLITAN.com..tujuan nya utk membaca n mencari sedikit sebayak informasi...but then aku terbaca 1 artikel ni....MOST ANNOYING FACEBOOK HABITS...artikel ni mmg interesting...let me share something...
" a separate study by York University in Canada found that people with low self-esteem and narcissistic tendencies were the most likely to use FACEBOOK to SELF-PROMOTE"
other part is.....
" Stanford University study found that social networking sites create feelings of loneliness and dissatisfaction"
so please ok? think b4 act...selesai psl status bodoh dlm fb....

next 1 is psl sikap manusia yg nk jd btul dlm semua perkara... xnk dgr ckp org n yg ko tau ko je btul..ni pon 1 hal yg wat aku meluat n rmai jugak la yg wujud dlm institusi pengajian tinggi ni...just bcoz of i'm freehair so you can't judge easily...hello dear, please look at yourself first ok..kite kat muka bumi ni sama taraf je..yg membezakan kita amalan kita je...n sume tu d tgn tuhan..you xde hak nk atur hidup org lain n wat org lain ikut jari telunjuk you je... cuba fikir n guna otak...jgn guna lutut..xkan sbb result kite down pon kite nk slhkan org?itu sume daya usaha kita lah..we do more we gain more ok.. n 1 more thing, bak kata org, "suka hati aku lah aku hidup x minx duit ko yg ko nk kesah apesal?" yg jd msalhnye sbb ade org yg jenis suke hidup minx duit org n xnk usaha tulah masalhnye....

oleh itu, aku sgt fed-up n klau boleh aku nk keluar dr dikelilingi dgn org2 yg x matang d sekeliling aku...not bcoz of aku nk ckp yg aku ni kononnye matang sgt...tp mentality beb...pikir2kan lah....

p/s:: aku nk grad cepat2~!!


Friday, February 18, 2011

hair style!


hai...let's share the new natural look hair style yg aku bace dlm cosmo beberapa jam lepas...

first is Anna Faris's STRAIGHT UP SEXY..
this style looks very clean n sexy....
aku pon suke style ni...



second is what we call BOMBSHELL BLOWOUT
Megan Fox slalu gune gaya nih..
simple but sexy...
mayb sbb mmg muka die dh sexy kowt..
hehe :D


third is SEXY SHAG by jennifer hudson..
style nih? aku x berapa suka sgt..
tp sstgh org nmpak cntik rmbut pendek...
rmbut pendek pon bole nmpak sexy...
klau kne dgn gaya...


fourth...tadaaa!
PRETTY PIXIE by ginnifer goodwin..
it looks really cute n fresh...
dulu2 slalu nye time skola bole la kan?
sng nk sarung tudung mse skola....
hehe...


fifth....jeng jeng jeng....
BAD GIRL BUMB...x taw nape name cmtu..
haha...
tp aku paling sgt n begitu suka style nih...
bile g dinner2 pon cm cantik je...
tp mmg aku sgt suke hillary duff..
so ape style rmbut die pn aku suke...
hehe...


sixth...RELAXED UPDO...
nmpak cm serabai cket tp klau kne gaya bole la
d katakan sedikit elegan..
x taw la..tu komen dr prof. hair style tahu?
by nikki reed...


next one is SEXY SIDE PONY...
comell kan style nih...
tp x reti cmne nk wat...
klau pony tail biase reti lah wat...
by america ferrera...


last 1 is SCHOOLGIRL PONY..
based on what the hair stylist said, this style looks naughty...
well, i like it..
cantek n comell kan?
by michelle trachtenberg...


p/s:: nk volume2 rmbut tp kne tggu kje dulu...hehe :D


Monday, February 14, 2011

mood:: busy!


hai...
dh dekat seminggu x update belog nih...
windu je rase...
tp pnt dh perah idea...x kua2 jgk...
mayb sbb byk bende berkecamuk lam kepala...
byk bende nk kne settle as soon as possible..

1st, MIDTERM EXAM....
byk nk kne fokus kan...
x mcm sem2 lepas...
midterm pon bole rileks2 ag..
memandangkan I.B student cume ade 3 tahun je, so byk nk kne kejar..
takut jgk, yg d kejar x dpt yg d kendong berciciran...
ececechh....
yela, nk kejar pointer lg...
selagi bole kejar kite kejar..
klau x dpt pon atleast mantain lah kan?

2nd, nk settlekan LESEN ni...
dh amik kelas B ngan D...
hopefully dpt settle b4 FINAL EXAM...
so blik KAJANG nnt sng la nk gerak...
kih kih ;)
jumaat ni ade klas kereta...
so mmg la bz gile...
bz yg teramat sgt...
smpai x sempat nk pk bende2 remeh..

3rd, nk tggu CONFIRMATION LETTER dr BASF...
utk internship nnt...
kne la slalu follow up kan...
mayb rabu aku call manager tu utk decide tarikh...

4th, settle ESAIMEN yg bertimbun2 tu...
hurggghhh....
byk kan kje nk kne wat?
nk gelak2 cm dulu pon dh terhad..

itulah namanya pengorbanan...
mase muda ni la nk kejar sume tu...
mase muda ni la mse utk kejar cita2..
wlaupun dgn sedikit pengorbanan ni lah yg akan 
menyenangkan hidup kita suatu masa kelak...
yg penting, mohon keberkatan Allah s.w.t n dr mummy n abah...


p/s:: s.a.y.a.n.g.m.u.m.m.y.a.b.a.h.



Thursday, February 10, 2011

iS iT tImE tO sAy gOoDbYe??


YESSS!!
"dat's our answer"

our? means kami sume la...
terbace satu artikel lam FEMALE edisi FEB 2011 nye magazine tgahari td...

"dont think twice when u click 'yes' to a friend request on facebook?
your habit of accepting just any friendship could leave you with unfulfilled and meaningless ones"
- said someone dlm artikel tu...

btol ape yg die kata...
tp kisah kami bkn nye psl kwn dlm facebook or any other social networks..

hal tu, bia kami sume je yg tau..
bce punye bce artikel tu, smpaila kat 1 box yg d highlightkan...
let me share::

iS iT tImE tO sAy gOoDbYe??
- everytime she calls,you cringe before saying a fake 'hello'
- you make up 'plans' so you dont have to do dinner with her. when that fails 
you faint sickness
- when you meet up, she is too busy talking about herself and never ask 
about how are you doing
-she can't be trusted. she's the one who told everyone your secret
- she makes you feel bad about yourself so she can feel good
- when you need help, she's never there. when she needs help,
you're the first one she calls

point yg dhighlightkan tu mmg penting..
so, we have made our decision!
byk bende yg dh berlaku dlm masa 4 sem ni...
cuba jd matang..
don't blame others klau hal yg tak menyenangkan jd pd kite..
try 2 appreciate our friendship..
try 2 love our friend..
don't talk bad about your friend to other people..
bole jd kcau bilau tu...
itulah kisah kami...
until we decide not to care anymore...

p/s:: "True friendship is like sound health; the value of it is seldom known until it be lost." 
- Charles Caleb Colton


Thursday, January 27, 2011

org blik umh, aku plak wat esaimen :)


hurmm..cm sedey je kan...
ni lah cuti yg aku ase pling pait nk d telan...
org lain sume sebok blik umh, aku menapak kat rumah member...
sbbnye, ade esaimen yg kne wat n nk kne interbiu lak tu...
dh la ade 2 subjek kne wat....
for final report lak tu..
ok xpe, aku akan wat dgn penuh komited!

bas pkol 8.3 mlm ni KGR-KB...
esok x taw lah sape amik aku...
mayb bf tercinta....
tp perantauan aku tanpa perasaan yg indah...
esaimen yg bertimbun, nk stdy buku lesen, midsem naik cuti..
aarrggghhh...
life student mcm aku...
nilah die...

kan best klau dpt blik KAJANG...
dpt jumpe mummy abah, adik2...
agak2 bosan bole g soppin abiskan duet...
esaimen perap lame2..
midsem bole stdy last minit je...

tp mungkin x utk sem ni...
aku dh janji nk komited n btl2 independent..
aku nk jd cm hosmate aku sorg ni...
bdk sarawak..
mmg cool...
x blik umh setaon pon cool je...
esaimen byk pon cool aje...
org hutang x byr2 pon cool je....
ahahhaha....

WHATEVER....

p/s:: ye! hati saye amat lara kali ni....