Friday, March 18, 2011

My UniMAP

assalamualaikum....

hai, setelah berhempas pulas menyental kain baju lam toilet and jemur kain akhirnya dengan senang hati aku duk kat meja study ni sambil makan biskut tiger cicah air susu...tu jelah menu aku sementara tunggu pasar malam malam ni..kalau nak difikirkan balik sepanjang aku menulis blog ni tak de lagi aku merapu pasal unimap kan? dulu aku selalu je komplain pasal unimap ni..itu tak kene la..ini tak kene la...tapi hakikatnye memang pon..tapi lepas aku pegi ISTIADAT KONVOKESYEN KHAS semalam aku rase persepsi aku terhadap unimap ni dah berubah sikit kowt..haha...

berkisar tentang istiadat konvokesyen semalam baru aku tahu yang unimap ni adelah ilham daripada Tun Dr Mahathir sendiri...waaaahhhhh...korang tahu tak betapa bangga aku bila tau ni? siyes aku tak tau pon sejarah unimap ni..sepanjang 2 taon aku kat sini aku cume nampak kekurangan je..yela mane tak nye dengan management kolej tah pah haper....kalau stakat kerani kat ofis KKI tu tak yah cite la stakat muke kene sound ngan aku je... yela kerek tak habis habis...tak professional lansung..bukan nak berlagak atau nak bercakap besar tapi budi bahasa mencerminkan diri kita right?

then bangun pagi pulak aku happy bila dapat tahu ranking unimap ni lam mesia..rupenye hebat jugak ye unimap ni walau baru bape tahun establish.. nak ikutkan unimap dulu adelah KOLEJ UNIVERSITI KEJURUTERAAN UTARA MALAYSIA....mestilah bangga U baru tapi banyak improvement kan...bukan nak membanding mandingkan antara U dalam mesia ni tapi cume sekadar nak berkongsi kebanggaan aku terhadap unimap... ;) so aku harap tolong lah cepat cepat siapkan kampus unimap tu...walaupun aku rase macam tak sempat nak jejak kaki kat situ tapi lagi cepat siap lagi bagus kan? (^_^)v


Top Universities/ colleges in Malaysia 2010

p/s:: saye sayang UniMAP :p


Thursday, March 17, 2011

~secrets~



only me know how much i love this song (^_^)



by google


I need another story
Something to get off my chest
My life gets kinda boring
Need something that I can confess

'Til all my sleeves are stained red
From all the truth that I've said
Come by it honestly I swear
Thought you saw me wink, no
I've been on the brink, so

Tell me what you want to hear
Something that will like those ears
Sick of all the insincere
I'm gonna give all my secrets away

This time
Don't need another perfect lie
Don't care if critics ever jump in line
I'm gonna give all my secrets away

My God
Amazing that we got this far
It's like we're chasing all those stars
Driving shiny big black cars

And everyday I see the news, all the problems that we could solve
And when a situation rises, just write it into an album
Seen it straight to gold
I don't really like my flow, no, so

Tell me what you want to hear
Something that will like those ears
Sick of all the insincere
I'm gonna give all my secrets away

This time
Don't need another perfect lie
Don't care if critics ever jump in line
I'm gonna give all my secrets away

Oh, got no reason, got not shame
Got no family I can blame
Just don't let me disappear
I'mma tell you everything

So tell me what you want to hear
Something that will like those ears
Sick of all the insincere
I'm gonna give all my secrets away

This time
Don't need another perfect lie
Don't care if critics ever jump in line
I'm gonna give all my secrets away

So tell me what you want to hear
Something that will like those ears
Sick of all the insincere
I'm gonna give all my secrets away

This time
Don't need another perfect lie
Don't care if critics ever jump in line
I'm gonna give all my secrets away

All my secrets away
All my secrets away

Monday, March 14, 2011

~Having my Hard Time here in Perlis.. it is not interesting at all~

assalamualaikum...

hye diary..how are you..hehe...ngade taw..

i just finished my Communication Skills assignment and take a break before continue doing another assignment on my Research Methodology subject which i already figured out what title i'm gonna use for this task. it look like an interesting title. i hope so..back to my blog title, what i mean is i'm not saying that my blog is not interesting okay... :p i really hope you all enjoy reading my blog..sangat sangat berharap (dengan muka penuh harapan) what i mean is about my life here in perlis..i hope i can go back to k.l soon. but i stuck here until in the middle of May. i hope that its not really gonna happen. huaarrr...i need to pass my JPJ test so i can go back to k.l as soon as possible after i finished my final exam. yaaahhhhhh!!! the hardest thing is i really miss my mum so much...sometimes feel like soooo downnn... i hope that i can get back my strength and continue my life here as usual.. u go girlllllll!! 2 more assignment to go.. hope can finish within this week... cannot tangguh tangguh lagi lol... that's my goal for now.. hehe (^_^)v

p/s: do i care? no rite?.....haha


Wednesday, March 9, 2011

~My 1st Giveaway By Shida dan Esha~


assalamualaikum darls..

this is my fist contest yang i join since i berbelog nih... so 1st try..saje je nak menggatal cube cube sementara ade mase free ni...so u all pon bole je join contest ni as long as u all ikut syarat syarat yang dinyatekan...moh kite join reramai.. (^_^)v

1- 1st of all, korang mestilah ade belog sendirik kalau nak join contest ni (^_-) wink wink..
2- then follow lah belog dorang nih iaitu shida & esya ... (follow dengan hati yang terbuka & tiada paksaan)
3- pastu watlah tajuk entri "My 1st Giveaway by Shida & Esha"...copy banner kat entry & sidebar
(link ke blog shida)
4- after that sambung slogan ini seringkas bole hehe "saya suka buat blog kerana......."
5- dah settle sume yang kat atas tu sila tag 5 rakan blogger anda (make sure dorang tahu ye)
dan komen link korang kat cini....easy rite??
as simple as that lol....

::my precious slogan hehe::
"saya suka buat blog kerana blog saya adalah diari saya! (^_^)"

::saya tag mereka::

Tuesday, March 8, 2011

bangun tido dan terus mengomel

assalamualaikum.....

hai... sebenarnya aku baru bangun tido...kepenatan die tahap membajak sawah kat bendang...petang tadi aku ade talk for program 7 pillars kat Dewan 2020, Kangar. pukul 6pg aku dah bgn..padahal kalau kelas pukul 8pg tu memang la aku dah biasa bangun pukul 6pg..ok takpe! abaikan...pukul 7.45pg aku sampai dan trus scan matric card aku...

owh lupe nak bagi tajuk perogram..die talk pasal Pemikiran Tun Dr. Mahathir...actually talk ni memang best...ade dalam 4 slot...sumenye pasal Tun Dr.Mahathir..orang orang yang bagi talk pon ofcos la yang rapat dengan Tun (takkan lah tak kenal puleee).. tapi aku takdelah fokus sangat pon...ade mase aku dah terlelap lelap..mp3 pon dh dekat 4 kali ulang lagu yang same...punyela lame nak habis program ni....tapi takpelah makan free..atleast jimat duit aku untuk hari ni...

tapi yang buat aku penat gile bile time nak scan kad matric buat kali kedua..time balik lah tu...bole la pulak sebesar besar dewan tuh dan sebanyak banyak pintu dewan tu satu pintu je die bukak untuk kitorang keluar..aku pon tak tahulah ape alasan bernas dorang nih... nak tak nak aku tepaksela beratur (beratur ke?) semata mata untuk scan kad aku nih..kalau tak scan nanti tak cukop lah 7 pillars aku...nanti tak bole grad...uisssss...tak mo tak mo...

settle sume benda benda alah tu aku pon sampai rumah dalam pukul 7.00 malam da kowt..penat die bukan kepalang...mata pon dah tak mampu nak buka..last last lepas mandi dan solat magrib sempat jugaklah aku  rendam kain baju aku yang banyak banyak tu hajatnye nak basuh esok..lepastu terus tidooooooo tak hengat dunia...tub tub pukul 2pg tadi aku terjaga then mengomel ngomel la lam ni...

itu je yang aku nak sampaikan sebenarnye...hahaha...yang sebenarnye aku nak cakap yang aku rindu family aku...huk huk huk.. :'( bila terjaga tengah tengah malam ni mesti teringat kat mummy, abah n adik..waa.... i miss them much! dah cukop cukop....takmo sedey sedey...aku kene kuat..bak kata encik wan aku..lagipon ade lagi setahun je nak grad...saba lah hati.. (macam la study oversea) padahal bole je balik.. tapi abah, saye sangat bz disini..thanks for understanding me... i love u, miss u...

p/s:: macamana nak tido balik ni???


Monday, March 7, 2011

~Jom Join Bloglist Blogger Baru~


*** syarat penyertaan : follower mesti kurang dari 300 orang.

cara nak sertai :
  • 1st , create satu entry kt blog ngan tajOk Jom Join Bloglist Blogger Baru! 
  • then letak pic kt atas 2... n link kan entry anda kat entry ni ...
  • lastly, tinggalkan ur kOmen kt entry tadi ....
~ senangkan ??? saya da jOin ... anda bagaimana ??? (^_^)v ~

p/s:: terima kasih ruiska saye memang pemalas.. hahaha 

Sunday, March 6, 2011

world military spending... urrrgghhhh.....

assalamualaikum....

hai sayang sayangku.. guess what? ape kene mengena world military spending dengan belog aku? adekah belog aku ni belog menjual senjata api untuk perang dunia? perang afganistan? ataupon aku ni pembekal senjata terulung bagi u.s?? huhu....ye aku sangat merepekrepek malam ni... the truth is this is my title for international finance individual assignment...aritu time kat kelas, lecturer cakap "please submit your title for individual assignment which is related to international financial crisis as soon as possible and please start doing it from now"...aku dengan berkobar kobar pegi bagi tajuk ni...konon nye nak gempak je tajuk kan? ape barang setakat tulis pasal tajuk yang biase biase...dah ramai orang buat kowt... (O_O) hahaha...

last last..malam ni aku terpinga pinga dengan penuh hormatnye tak tau nak tulis pasal ape and macammana nak relate kan military spending dengan financial crisis...dah banyak artikel and jurnal aku dah songlap lam internet tuh..tapi habuk pon tarak...nak tukar tajuk aku ase cam dah lambat je..lagipon mesti tajuk tajuk yang tak hebat tu dah ade orang amik...so aku pon pilih untuk stay pada tajuk yang hebat ni jelah...(cite nak bangga je)..

lepastu aku pon kumpul la segala jenis artikel and jurnal bagai...sume nye pasal world military spending and global financial crisis...setelah lame mentelaah aku pon dapat idea untuk relatekan bende bende alah tu sume...thanks 2 google!!! kah kah...semoga aku berjaye menyiapkan individual assignment aku yang hanya memerlukan 5 pages je and consists of 5% for final exam!!!! jangan cakap tak berbaloi...berbaloi baloi tahu...even 1% pon aku sanggup buat...ok wish me luck!! 

p/s:: baru nak bukak microsoft words mata dah ngantuk..hahaha (O_o)


Friday, March 4, 2011

healthy foods that can make us FAT??

assalamualaikum....

aku tahu sekarang jam dah pukul 3.05am tapi jangan salahkan aku sebab aku tak boleh nak tido... (*_*)
oleh itu, aku pon membelek belek lah segala benda yang ade dalam internet nih...setelah degeledah dan di gonjeng gonjeng akhirnye aku terjumpe satu info yang amat berguna yang menentukan mase depan aku.. (poyo)
girlsss!!! beware of these foods...hehe...i'm sure that u ollsss don't know it rite? so let's check it out~~~~ zaaaassssss....

1. sushi rolls
2. dried fruit 
3. granola
4. bran muffins
5. wraps
6. bottled teas
7. rice cakes
8. veggie burgers
9. juice
10. diet microwave meals
11. salads
12. tofu

believe it or not? common lahh....just believe it okeh... sometimes we might think that healthy food is good for   our diets but it might not ... huhu
kalau tak pecaye sudahhh...i'm telling you da truth ok...
thanks to >>>>cosmopolitan.com for the health advice... wink wink (^_^)v

p/s:: aku gemuk ke??