Sunday, April 24, 2011

sepatah dua kata sebelom exam


assalamualaikum dan selamat sejahtera....


google image


intro nak terbaik je kan? dah lame sangat aku tak update blog ni. aku rase ni la paling lama aku tinggal and tak jenguk blog aku. bukan sebab aku malas, cume line unimap ni memang lembab gila sampai mood aku nak menulis pon hilang..ditambah pulak dengan exam yang dah nak dekat ni kan..dekat tak dekat esok lah aku exam..fisrt paper lak tuh.. kirenye ni aku curik mase jap la jenguk blog aku ni..mne la taw da kene telan ke ape ke kan?


aku tengok member aku si yan ni rajen je update blog ari ari...sememangnye semangat keblogkan die amatlah kuat..ahahhaha...aku nak tunggu line ni loading memang angen jelah kan memanjang..so aku amik langkah untuk rileks je la dulu. aku tukang bace blog orang jelah..


so untuk entri ni aku just nak bagitaw yang aku sangat sangat lah bizi sampai tak de mase nak menulis blog.. :p tengok fb ade mase la...haha. semalam aku call abah..cakap dengan mummy skali..mintak berkat seblom exam..yang penting, minta doa la kan sebab doa ibubapa kite ni berkat..sambil tu mintak duit skali..ape taknye aku kene plak extend duk kat hostel ni lepas habis paper sebab test jpj aku lambat..tensen je..tapi takpela, alang alang kan...aku nak habiskan terus lesen aku tu..so hopefully aku lulus lah...doa banyak banyak..oleh itu, abah paham paham jelah kan? cian abah..aku ni asik mintak duit je..bila lah agaknye peluang aku pulak yang bagi duit kat abah kan? haha..inshaallah...


first paper aku esok research methodology...nak kata susah kalau study inshaallah bole jawab..yang jadi problem nye skang ni aku malas gile nak study..hurmm...tapi mengenangkan pesan abah ngan mummy tu aku kuatkan jugaklah study...tadi dah wat group discussion dengan member member.. aku ni banyak lepak je..orang sebok bace notes aku sebok tido..paling kuat aku makan..orang lain tak tido sebab study..aku pulak stay up sebab makan..cket cket lapa..tu je aku taw...agak gemok la jugak aku ase kali ni..hahaha...

google image



kepada sume kawan kawan sahabat handai sehati sejiwa aku wish korang good luck untuk exam esok okehhh...bukan esok jelah, untuk sume paper yang korang amik la..dan juga untuk diri aku sendiri..hope esok dapat jawab exam dengan tenang...amboi...td cakap sepatah dua kata je kan? ni dah melebar dah ni...oklah..aku nak sambung bace notes + baring baring = tido..haha (^_^)v

google image


p/s :: lapo~~ :p

Wednesday, April 6, 2011

advantages & disadvantages (^_^)v p.e.r.l.i.s indera kayangan

assalamualaikum...
dah lama rasanya aku tak update blog nih kan...rindu pulak rase.. (^_^) ape bole buat, last week kan perlis banjir..so biasenye kalau perlis banjir masalah yang biase berlaku kat unimap ni ofcoss la masalah line tenet yang tak bole nak connect..maybe sebab opis ICT unimap dah tenggelam kot..well kalau korang perasan blog aku ni asik cite sal perlis je kan? ape bole buat ni blog aku..kalau blog korang suke ati korang la korang nak tulis pasal ape pon kan? :p disebabkan ni blog aku, jadi suka hati aku jugak lah ape pon yang aku nak tulis..tapi pade mereka yang membacanya, aku memang appreciate sangat...thanks ye... ('',)

kali ni aku nak cite kelebihan duk perlis ni pulak..yela asik cite pasal keburukan je kan..macam aku ni anti sangat je ngan perlis ni hehe...tapi bak kate lecturer counseling aku, die cakap we have to try being flexible, then only we can succeed..kire nye tu salah satu ciri ciri orang berjaye lah kononnye...sebenarnye banyak jugak advantages duk kat perlis ni (ayat penyedap ati)..antaranya::

  1. kat sini sume bende murah (ape yang murah aku pon tak tahu)
  2. takde tol (abah aku mesti suka klau dapat menetap  sini)
  3. jalan satu je takde berlapis lapis macam kat KL
  4. kos hidup rendah
  5. sebab dekat dengan Padang Besar
  6. sebab dekat dengan Langkawi
  7. udara nyaman (perlis indah lagi permai)
  8. tak bising
  9. takde pencemaran udara (kecuali mase orang bakar jerami)
  10. tak jem (kete sikit je bole kira dengan jari)
selain daripada tu, tetap jugak aku nak cite pasal kelemahan tinggal kat perlis ni...mwahahahaha :D antaranya adelah::

  1. BANJIR
  2. hari ahad kedai kat kangar sume tutup (kecuali Watson, KFC, Pizza, The Store, Aneka) mwahahahah yang lain sume tutup so tak payah la rase nak merayap ari ahad
  3. takde wayang (tepakse cari cd kat pasar malam atau download)
  4. mentality masyarakatnye yang sangat aku tak gemari, bagi sesetengah yang tak cukup educated (maaflah)
  5. takde mall
  6. mengalami panas yang melampau sebab adapt cuaca dari Thailand (pandai pandai je aku)
  7. angin kencang (so duk perlis tak payah berangan nak dressing pakai skirt)
  8. susah nak cari baju yang up to date (tepakse beli online atau balik KL baru beli)
  9. takde kedai kasut yang best best
  10. takde tempat nak release tension
  11. banyak binatang and serangga hardcore exp like charlie, semut gila, kumbang busuk!
senang cite, ape pon takdelah kat sini. tapi dulu mummy slalu cakap baguslah dapat study kat perlis..duit pon jimat tak habis kan? tapi aku rase ade betulnye..mungkin satu hari nanti aku rindu sangat nak balik perlis..sekurang kurangnya aku pernah menetap kat sini selama 3 tahun.. atleast ubah angin lah kan..takkan lah selamanya kite nak menetap kat tempat yang sama je..orang cakap jauh perjalanan luas pemandangan maka banyaklah pengalaman yang kita gain.. bila kita keluar dan tengok negeri orang sikit sebanyak kita boleh belajar tak kiralah ape pon..bahasa ke, culture ke..takdelah kita macam katak bawah tempurung kan...so aku rase aku tak lah anti perlis..nanti lepas grad nanti sekurangnya aku akan cakap "aku pernah study and menetap kat perlis" atau "rindunyaaaaa nak balik perlis stay kat hostel dengan kawan2 and naik basikal pegi pantai" waaa....cam sedih plak bila ingat balik kan?

ade satu bende yang aku nak tunjuk kat korang dimane pic ni aku amik last week mase aku kua kangar..kononye nak beli stok makanan lah kan..dah kata banjir..tapi dah surut pon time tu cume some part of kangar je yang still tenggelam..


sawah padi yang dah convert jadi tasik


tasik 2 hehe


sekolah (maaf pic saye tak hebat)
ade aku kesah? hehe


stesen bas yang tak berapa nak stesen


p/s:: saye sayang UniMAP