Monday, June 6, 2011

KTM komuterku yang hebat

assalamualaikum....
hai all....
rasenye dah lama sangat tak update blog...maybe because of i'm too busy...mana taknye, balik keje je mata pon dah tak boleh bukak kan...so lepas mandi and solat badan ni macam nak terus melekap kat katil jela..actually i'm having my second internship at BASF Asia Pacific Service Centre. ofis aku kat Menara TM..aku pegi ofis macam biasalah naik tren dari Setia Jaya ke KL Sentral then from KL Sentral aku amik LRT ke Kerinchi..so hidup aku sume bergelumang dengan tren je..

kalau nak cite experience aku naik tren ni banyak sangat kowt..ofis hour aku start from 8.30-5.30...so bajet sampai rumah dalam pukul 6ke 7 pon ok lagilah kan..atleast aku sempat lah tengok cite Nora Elena fevret aku tuh...yela nak tengok Aaron Aziz je pon kan..tapi jangan harap lahhh...aku akan sampai rumah paling awal pon pukul 8. and paling lambat pukul 8.30..kalau nasib aku baik la tren tak wat hal aku sampaila dalam pukul 7 atau 7.30. tapi hareeeemmmm...sebulan sekali pon belum tentu kowt..hahaha...


google image


sebenarnya aku sampai KL Sentral from Kerinchi dalam pukul 5.45.. tapi aku malas nak rebut rebut..kadang kadang aku tak paham la dengan orang ni...ko macam tak boleh bajet je kan tren tu penuh ke tak ko nak sumbat je...lagi satu yang aku tak paham, ko dah taw yang tren tu takde orang so possibility tok ko dapat naik tu memang la tinggi kan, tapi kenapa la ko nak tolak tolak orang? mengalahkan budak sekola rendah pon ade..aku ase budak tadika ok lagi kot..atleast bagi la orang yang kat dalam tu nak kelua dulu ke hape? then baru la masuk...even ko rebut rebut pon bukannya ko dapat duduk pon...

hobi aku skang ni boleh dikatakan asik wat observation je..kadang kadang dengan wat observation ni pon kita boleh belaja somthin...just take it positively kan, cuba ko duduk kat kerusi then ko tengok gelagat orang yang berebut naik tren tu..aku ase nak tegelak guling guling la...nak kata tak sekolah masing masing aku tengok keje ofcoss la sekola tinggi kan..tag pon nak company hebat hebat je...tapi attitude zero..paling teruk aku rasa coc wanita / ladies coc...dorang nye agressive mengalahkan laki / mix coc.. antara sikap sikap yang aku tengok dorang ni selfish..kalau dah dapat duduk,even depan ko ade preggy woman ke,ape ke ko dah tak eran dah..then bila ko dapat masuk je tren tu, tak reti dah nak begerak atau masuk dalam cket...bole je wat muke selenge tengok orang kat lua...camtu ke rakyat malaysia yang perihatin? slalu aku tengok chinese memang polite.. klau ade preggy woman or ibu yang tengah dokong baby, dorang bagi duduk taw..klau yang typical typical malay ni, hampehhhh nak bagi duduk... tu yang aku ase malu sangat..bukan ape, yang positive tu kalau boleh kite semat la dalam diri kita..



google image


cukupla dengan sikap manusia, tambah pulak dengan KTMB pnye timing...kadang kadang aku dah fedup nak dengar announcement pasal tren ni...asik delay je..katakan tren pukul 5.3o delay smpai 40 minit...so orang yang smpai pukul 5.30 tak dapat naik tepaksa plak compete dengan orang yang pukul 6..ape tak penuhnya....maybe sebab tulah dorang dorang ni berebut macam nak gila bila tren smpai or mungkin tak nak telepas tengok cite Nora Elena tu semata nak tengok Aaron Aziz..hahaha :D

semalam punya story, aku turun pukul 7 pegi stesen..then yang paling tak boleh blah and wat aku panas bile kat kaunter tu tulis "COUNTER CLOSED"..ok takpe..machine ade...bila pegi kat mechine menyirap je darah bila tengok "MACHINE OUT OF SERVICE"..malang bagi aku orang yang takde touch n go! hahaha... aku pon kuatkan semnagat g cari bas even aku haremmmm tak penah naik bas kat PJ ni... but atleast, aku dah taw bas ape yang pegi KL Sentral..just take it positively...tapi aku rase kalau nak naik bas tu pilihan terakhir lah kowtttt....

penah jugak, aku tunggu tren and missed sampai 4 tren...the next tren aku dapat naik tapi tak sempat gerak tren tu die dah suruh penumpang turun sebab tak dapat teruskan perjalanan because of bla bla bla...tak tahulah kenapa...tepaksalah aku naik balik atas patah balik naik LRT pegi ke Asia Jaya lrt station..then my cousin jugak lah yang kene hambikkkk..ciannnnn die...and masa tu aku sampai umah pukul 9! hahaha..hebat tak...aku tunggu tren sampai 3 jam! tak penah dibuat orang..tapi yang penting aku selamat sampai rumah...tu la yang paling penting bagi aku..daripada aku berebut naik tren without thinking kan..tak pasal pasal ko jatuh kat landasan ke free free je....

P/S ::because of that, aku nak menyeru sume rakyat malaysia yang menggunakan ktm komuter, silalah jaga keselamatan anda.. :D